Hoe kan je het beste kleurinspiratie opdoen?

Je koopt of huurt een nieuwe woning en weet niet welke kleuren je zal gaan toepassen. Er komt ook zoveel op je af tenslotte. Veel keuzes maken en beslissingen nemen, uit een veelal te groot aanbod. Het uitzoeken van kleuren wordt dan vaak een beetje naar de achtergrond geschoven. “Weet je wat… we houden eerst wel alles wit en daarna zien we wel weer verder. Ik kan het altijd nog aankleden met accessoires. ” 

Ken je dat? Lekker veilig! Dat wel. Maar oersaai! 

Als eerste gaan mensen vaak hun woning proberen op te leuken met prulletjes. Een gekleurd kussen, een vaas, een kaarsje. Maar nee, dat werkt dus niet. Het is en blijft een huis waar je in het wilde weg wat spetters op gooit. Niet doen dus. Maar wat dan wel?

Het begint namelijk met een goed plan. En dan vooral een goed kleurenplan. Vanuit de No Waste gedachten gaan we oud en nieuw combineren.

Maar hoe doe je kleurinspiratie op?

Er zijn 2 plekken waar je heel goed kleurinspiratie kan opdoen. Waarbij de natuur een hele goed is. Trek die wandelschoenen maar eens aan en ga een uur in het bos of park lopen. En kijk eens met andere ogen om je heen kijken als je buiten loopt. De verschillende kleuren die je dan ontdekt zijn super te combineren met elkaar. De natuur heeft het niet voor niks zo bedacht. Maak foto’s van de dingen die jouw oog het meeste opvalt. En loop daarmee naar de winkel waar jij je (milieu vriendelijke) verf wilt kopen. Daar kunnen ze de kleuren voor je maken.

Een andere plek waar je heel goed inspiratie kan op doen is bij de bibliotheek. Je kan daar woontijdschriften lenen. En de meest recente mag je ter plekke meestal lekker inkijken. Neem ook daar eens een uurtje de tijd voor en kom in de ‘’mood’’. Je stijlen, sferen en kleuren ga je al selecteren terwijl je zit en bladert.

Kleurinspiratie woonkamer, waar moet je op letten, kleuren vloeken, licht

De meest belangrijke ruimte in huis is voor velen toch wel de woonkamer. Waarbij het belangrijk is te letten op licht. Zowel daglicht als kunstlicht. Vooral bij daglicht spelen nog een aantal factoren een belangrijke rol.

Denk aan de ligging ten op zichtte van de zon. Is je kamer aan de zonkant of schaduwkant gelegen? Komt er wel veel daglicht binnen? Of zijn de ramen juist klein en doe je snel een lamp aan? Deze factoren spelen een belangrijke rol bij kleur kiezen. Gek genoeg toont eenzelfde kleur namelijk heel anders in daglicht dan bij kunstlicht. Loop  maar eens met een kleurenstaal van de ene kamer naar de andere. Je weet zeker dat de staal niet verandert. Maar de beleving veranderd zeker wel. Belangrijk is daarom kleur schakeringen niet te dicht bij elkaar te kiezen. Je zal het verschil niet meer gaan zien bij schaduw werkingen.

Kleurinspiratie slaapkamer, rustige, lichte kleuren etc.

Een andere belangrijke ruimte is vast en zeker de slaapkamer. Ook hier geldt: kies wat bij je past. Het is niet zo dat er standaard voorschriften voor zijn. Hou je van geborgenheid? Dan zal je sneller durven kiezen voor donkere tinten. Prachtig, warm en knus. Maar hou je van fris en reinheid? Dan is wit

Kleurenpalet inspiratie

Er zijn veel mogelijke kleuren, dat is een gedeelte smaak. Bekijk het kleurenpalet van Amazona eens, om inspiratie op te doen. Dat is een minerale, milieu vriendelijke krijtverf. Er worden regelmatig workshops gegeven in ons eigen atelier waarbij je technieken kan leren toepassen.

krijtverf

Stappenplan voor de ideale kleurcombinatie

Zelf kleuren kiezen gaat niet altijd even makkelijk, daarom hebben we hier een kort stappenplan dat  je op de goede weg zet om de beste kleuren te kiezen!.

Eerste stap: Laten we eens kijken welke bestaande meubels je hebt en wilt gaan gebruiken? Is het niet modern genoeg of niet de juiste kleur? Geen probleem. Het gaat er in eerste instantie om of je het meubel wilt behouden. Is de vorm goed? Toepasbaarheid ok? Niet kapot? Mooi, dan gaan we dat meenemen in het plan.

Tweede belangrijke punt: wat is je lievelingskleur?  Want meestal is het zo dat je die nooit beu bent. En op vele plaatsen terug wil zien. Kijk maar eens wat er in je kledingkast hangt. Of waar je in de winkel het eerst naar grijpt.

Met bovenstaande gaan we aan de slag om een kleurenplan te maken. Neem 3 hoofdkleuren voor grote oppervlakken. En vergeet daarbij plafond en vloer niet. Alles werkt namelijk samen. Bedenk daarbij wel dat het kleuren zijn waar je de komende 7 tot 10 jaar tegenaan zou willen kijken. Daarnaast kan je gerust nog 3 tot 5 kleuren kiezen die je wel eens wil gaan wisselen. Vooral durven is de belangrijkste tip. Niet bang zijn voor kleur. Want dat geeft nou juist sfeer

Persoonlijk kleuradvies No Waste decoration

Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met ons voor persoonlijk kleuradvies op maat!